descobrint.. SELVA de MAR
Ben protegits dels atacs dels pirates que provenien de la insegura costa, els primers habitants de Selva de Mar plantaren vinyes i oliveres importades pels primers colonitzadors romans.
Per a tots aquells que coneixen la Costa Brava és ben sabut que més enllà dels merescuts tòpics que descriuen la nostra excepcional costa, les seves cales i els seus pobles de pescadors, hi ha un empordà genuí aliè al turisme de sol i platja. Selva de Mar és un clar representant d’aquest empordà interior. Situat tan sols a 2 quilòmetres de Port de la Selva és lloc triat per persones de la comarca, i barcelonins de cap de setmana, que coneixedors de la seva situació privilegiada escullen aquest bellíssim poble com a segona residència.
L’accés asfaltat a Selva de Mar transcorre al costat de la “Riera de la Selva” que voreja la vall i que roman seca durant l’estiu. Al final del camí que travessa el poble trobarem la cèlebre “Font dels Lledoners” a la que Jaume Quintana, antic alcalde i reconegut poeta, dedica alguns dels seus versos.
…la veritat és que les aigües d’aquesta font són molt apreciades pels veïns del poble i els visitants ocasionals que no desaprofiten l’oportunitat de fer un glop o fins i tot d’omplir-se unes ampolles d’aquest aigua excepcionalment fresca i natural a l’ombra dels grans plàtans. Un aigua provinent de la vall absolutament natural.
En el que concerneix a la història del poble, tan sols sabem allò que la tradició oral ha transmès de pares a fills. Gran part dels arxius locals van ser destruïts durant la guerra civil, sent el més antic que es conserva, una carta del Comte d’Empúries dirigida al monestir de St.Pere de Rodes en la que es fa esment d’una capella que es trobava en l’emplaçament actual del poble i que va ser construïda en el segle VII, una època en què el bosc cobria els turons i la vall dels voltants el que donaria el nom de selva al poble.
L’agricultura es va desenvolupar sota l’influència dels monjos de Sant Pere de Rodes. Ben protegits dels atacs dels pirates que provenien de la insegura costa, els primers habitants de Selva de Mar plantaven vinyes i oliveres importades pels primers colonitzadors romans. La pesca era un sustent primordial en aquells temps, no obstant, no va ser fins molt més tard que Port de la Selva es convertiria en població independent. Fins aleshores la platja d’aquesta conegudissima localitat albergava les cabanyes i el material de pesca dels habitants de Selva de Mar, així com una torre de vigilància que encara avui es conserva. Així doncs, com en molts casos al llarg de la Costa Brava, Port de la Selva neix com a port pesquer d’una localitat situada lleugerament a l’interior.
En el segle XIX l’agricultura constituïa l’activitat econòmica més important. Amb el descobriment de l’electricitat i la mecanització dels molins, Selva de Mar va adquirir gran renom per la seva producció d’oli fins que l’any 1956 les glaçades van minvar dràsticament la producció. Avui podem visitar el petit museu testimoni de la important activitat agrícola de la localitat.
Al contrari que Port de la Selva, Selva de Mar ha sigut oblidat pel boom turístic. No obstant, durant la temporada alta d’estiu i els caps de setmana acudeixen aquí un important nombre d’estiuejants, que igual que els seus residents han sabut restaurar els seus habitatges amb bon criteri.
Avui l’economia del poble se centra en el turisme, el comerç i la construcció, aquesta última portada a terme afortunadament a petita escala, amb respecte i sensibilitat.
[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.es/maps?f=q&source=s_q&hl=es&geocode=&q=selva+de+mar+&sll=40.396764,-3.713379&sspn=6.960084,11.865234&ie=UTF8&hq=&hnear=La+Selva+de+Mar,+Gerona,+Catalu%C3%B1a&ll=42.324032,3.187408&spn=0.211191,0.370789&t=p&z=11 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]