La torre de l’Abat (Llançà)

torre-abat3A Llançà hi ha un lloc en el qual un pot arribar a sentir els esperits dels avantpassats: La Plaça Major.

L’edifici més vell a la “Plaça” és la “Torre de l’Abat”.Construïda al segle XIV, la torre encara domina el centre de la població. En èpoques anteriors no havia estat allà, palplantada, separada i sola, sinó que havia estat la torre del campanar de l’església romànica de St Vicenç de Llançà. A la torre, sobre la porta d’entrada, encara s’hi poden apreciar restes de l’antiga església. La torre havia estat un campanar, i a més, una torre de vigilància que advertia als habitants de la població dels enemics, que podien arribar tant per mar com per terra.torre-abat


Durant el segle XVIII, l’església de St. Vicenç va ser traslladada. Les pedres originals van ser aprofitades per construir la nova església (amb el mateix nom de St. Vicenç) situada a la mateixa Plaça Major, i d’estil gòtic amb una façana entre renaixentista i barroca.

L’església nova va ser construïda sobre els fonaments dels jardins de l’abadia, en els qual residien els vassalls dels abats de Sant Pere de Rodes. Un dels petits camins que hi ha al voltant de l’església encara manté el nom de “Carrer del Castell”.

La decisió de construir sobre els fonaments explica la situació inusualment alta de l’església avui dia. Eren necessàries nombroses escales per accedir a l’església. De la mateixa manera, el cementiri també va ser traslladat de la vella església al voltant de la nova. Més tard seria traslladat de nou a prop del port de Llançà. Pels voltants de l’església, i pel mateix poble de Llançà, un pot descobrir, avui dia, signes de l’època medieval, com per exemple, un antic portal d’entrada a la ciutat.

L’església nova va romandre gairebé un segle sense la torre del campanar a causa de l’escassetat de diners, de manera que els habitants van haver de fer sonar les campanes de la vella torre per tocar a missa. Aquest fet va ser decisiu per a ‘salvar la vida’ de la nostra torre, de manera que aquest és un exemple que, de vegades, l’escassetat econòmica pot portar futures alegries, ja que sinó, ara tindríem una Plaça Major sense torre.

torre-abat2La torre de l’abat no només té encant per la seva cara exterior, sinó que val la pena pujar-hi pel seu interior. Des del cim de la torre, hi ha una vista de tot el poble, dels voltants i del port. Al seu interior hi ha una exposició de postals i fotos antigues, mostrant el Llançà d’abans del boom turístic, amb el seu port natural i unes poques casetes. Un Llançà de camins polsosos, però amb camps i jardins arreglats. Vaixells de pesca amarrats a la platja i turons sense cases i coberts de vinya. Així va ser Llançà una vegada, no fa gaire..

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.es/maps?hl=es&gl=es&ie=UTF8&ll=42.363618,3.152733&spn=0.120242,0.220757&z=12 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *